Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

Ποιός μίλησε για ρατσισμό στην εκπαίδευση;

Μια τάξη δημοτικού ξεκινά το μάθημα, αμέσως μετά το διάλειμμα. Ο δάσκαλος ρωτά τη μικρή Αλίκη: «Τι έκανες στη διάρκεια του διαλείμματος;». Η Αλίκη απαντά: «Έπαιζα παιχνίδια στο προαύλιο». Ο δάσκαλος απαντά: «Ωραία. Πήγαινε στον πίνακα και αν μπορείς να γράψεις τη λέξη «παιχνίδια» σωστά τότε θα σου δώσω ένα χρυσό αστέρι να κολλήσεις στο τετράδιό σου». Η Αλίκη πράγματι παίρνει ένα χρυσό αστέρι.
Ο δάσκαλος ρωτά το μικρό Βασίλη τι έκανε στο διάλειμμα. Ο Βασίλης απαντά: «Έπαιζα παιχνίδια με την Αλίκη στο προαύλιο». Ο δάσκαλος απαντά: «Ωραία. Εάν γράψεις «έπαιζα» σωστά στον πίνακα, θα σου δώσω ένα χρυσό αστέρι να κολλήσεις στο τετράδιό σου». Ο Βασίλης πραγματικά παίρνει κι αυτός ένα χρυσό αστέρι.
Στη συνέχεια, ο δάσκαλος ρωτά το μικρό Αχμέτ τι έκανε στο διάλειμμα. Ο Αχμέτ απαντά «προσπάθησα να παίξω με την Αλίκη και το Βασίλη, αλλά μου πέταξαν πέτρες». Ο δάσκαλος λέει: «Τι; Σου πέταξαν πέτρες; Αυτό είναι ωμή, αδικαιολόγητη φυλετική διάκριση. Εάν μπορείς να γράψεις στον πίνακα «απροκάλυπτη, αδικαιολόγητη φυλετική διάκριση», θα σου δώσω ένα χρυσό αστέρι να κολλήσεις στο τετράδιό σου».

(Από κείμενα που αποτελούν σημεία εκκίνησης για εκπαιδευτικούς και εμψυχωτές νεολαίας για ένα πρόγραμμα σχετικό με την «Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου».)

1 σχόλιο:

  1. το προβλημα ειναι γενικοτερο φιλε.ο ρατσισμος υπαρχει παντου οχι μονο στα σχολεια.για αυτο ειναι θεμα παιδειας που λες κι εσυ και συμφωνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή